המאבק הפנימי של מרדכי זאב פיארברג מתוך גיבורו של הסיפור "לאן?" מורה עוזר זינה אייד קסים (Journal of the College of Languages (JCL), 2005)
המחקר הזה עוסק באחד מהסופרים העבריים שנחשבו בעלי־השפעה בתהליך הספרותהעברית החדשה על אף גילו הקצר ועל אף שהוא השאיר עזבון ספרותי מועט , אך עם זה דמותו עולהלענינו גם מתוך כתביו המעטים כאילו הם טבועים בחותם, הסופר הזה הוא מרדכי זאב פיארברג.במחקר זה טיפלנו בחייו של המספר הזה בקיצור וגם ביצירותיו באופן כללי, ובסימנים המאפיניםאת גיבוריו, ובמיוחד גיבורו של הסיפור "לאן?" שהוא אכן גיבור פיארברגי מובהק והוא נתן לו אשר נתן אלכל גיבוריו , הוא מצייר בו פיארברג עצמו ואת עולמו הפנימי שבו מתחוללות מלחמות פנימיות , עליונותוירידות רוחניות, בו להט־הדת ממוזג עם התרפקות החיים החילוניים.התשובה על השאלה "לאן?" שניתנת ביצירה זו היא )ארץ ישראל( והלך רוח זה הפך את היצירהלמרכזית אצל דור הציונים , כמו כן אצל כל הדורות . שאלתו הגדולה של פיארברג "לאן?" היתה שאלתהשאלות של כל הדורות , ומזה באתה חשיבותו של הסיפור הזה שעיינו בו ובחיי גיבורו והמל חמותהפנימיות שסבל מהן גיבורו במחקרנו זה.