Çağdaş Türk şiirinde imgenin rolü ve önemi Giriş (Journal of the College of Languages (JCL), 2008)
Şiiri şiir yapan öğlerin başında imge (hayal, tasavvur, imaj) gelir. İmgesiz şiir düşünülmez. İmge nedir?İmge duyuyla elde edilen güzelliklerin, deneyimin dil aracıyla ortaya konulmasıdır. Şiiri şiir yapan sadece içeriği değil. Sunuluşu, imgelerin etkili bir biçimde kullanılışı, şairinin bu konudaki yetenek ve ustalığı, insana hitap etmesi, değişimlere açık oluşu, evrenselliği, kalıcılığı, sıra dışı güçlü anlatığına başvuruşu, söz sanatlarından yararlanması, öz anlatım biçimi, kimi zaman alışılmamış bağdaştırmaları bünyesinde barındırması ve sık sık da yinelemeler yardımıyla zengin anlatım aktarımıdır.Biz bu çalışmamızda şiirde yalnızca imge ve imgenin anlam yönünden şiire kazandırdıkları üzerinde türk şiirinden çeşitli örnekler vererek durmak istiyoruz.Şiir dilinde imgeyi incelerken Ahmet Haşim'le başlamanın doğru olacağı kanısındayız. Haşım, herşeyden önce sembolizmin bazı özelliklerinden yararlanmış olan bir şairimizdir. Şiirde müzik anlayışını, müziğe verdiği değeri ve müzikle yaratabildiği etkili telkin yetneğini gözardı edemeyiz. Öte yandan şiirde imgeyi esas olarak alan Haşim için önemli olan maddeden uzaklaşıp öze ya da maneviyata yaklaşabilmekdir.